L’últim vaixell

                   L’últim vaixell  és un llibre escrit per Gemma Pasqual i Escrivà que va nàixer a  Almoines (la Safor) l’any 1967 i escriu  en llengua catalana. Aquest llibre ha estat publicat  l’any 2003 del qual rebé el premi Samaruc 2005 de Literatura Juvenil. A més, també ha sigut guardonada amb altres premis com el Premi Barcanova 2007 de Literatura Juvenil per l’obra Llàgrimes sobre Bagdad; Premi Benvingut Oliver 2007 de Literatura Juvenil per l’obra La Mosca, assetjament a les aules, entre d’altres.

L’últim vaixell és la història de Llíber i la seua iaia Mercé. Les dos intenten eixir del país en 1939, època final de la guerra civil. El pare de Llíber les deixa al port d’Alacant per a fugir a l’exili. Entre tanta multitud Llíber i la seua iaia es perden i Llíber aconsegueix pujar al vaixell però la seua iaia no ho aconsegueix. Aleshores ella decideix baixar per a buscar-la. Aquest és l’últim vaixell que les podria portar a l’exili. D’allí les porten a un camp de concentració en Albatera, on els dies són molt llargs i les nits fredes. Quan aconsegueixen eixir del camp de concentració intenten sobreviure en València i esbrinar on es troba el pare de Llíber. A mesura que passa el temps Llíber es fa amiga d’un xicot anomenat Marcel i fugen cap a les muntanyes, a la recerca del seu pare. Aconseguiran trobar-lo i eixir a l’exili escapant dels franquistes?

Llíber és un dels personatges que m’agradaria destacar. És una xica de setze anys, forta i valenta sense importar-li la perillositat de les situacions. Altre personatge important és Marcel, el seu company i amic, que es pensa que Llíber és un xic perquè ella es fa passar per Ovidi, fins que descobreix que Ovidi és Llíber i desperta en ell un amor vertader, un amor que durarà molts anys. Mercé i el pare de Llíber són altres personatges que m’agradaria mencionar: el pare, perquè intenta salvar la seua filla dels franquistes enviant-la a l’exili, i la seva iaia, que la cuida i protegeix en tot moment, ja que és l’única família que li queda.  I per a concloure, Lenin, un xiquet que apareix al principi de la lectura i aconsegueix conquistar el cor de tots, inclòs el dels lectors, va quedar orfe i aleshores Llíber es fa càrrec d’ell con si fora el seu fill.

Pel que fa a la meua opinió sobre aquest llibre, el principi és bastant interessant i aconsegueix atrapar el lector amb la història, malgrat la tristor que transmet. És molt original i bastant instructiu: per una part, la història dels personatges es bastant trista però d’altra banda hi ha moments que aconsegueix traure’t un somriure. El desenllaç és molt entretingut i sorprenent, sobretot quan Marcel va descobrir que Ovidi, el seu amic, és Llíber, i és una vertadera dona. El  final és inesperat però fascinant, m’agrada molt com acaba, és una història molt brillant.

El recomane a tots el meus coneguts perquè és una història que val la pena conéixer: per una banda, als joves perquè no han viscut en l’època de Franco i per l’altra banda, als  estrangers que desconeixen el patiment i angúnia de les persones que van viure en Espanya durant eixa època.

 

J. G. Tabacaru    4t d’ESO

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*