Visita a l’Institut de Biomedicina de València

Visita a l’Institut de Biomedicina de València

El dia 9 de maig de 2017 els alumnes de Cultura Científica de 1ºBatxiller vam fer una visita a l’IBV del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquest centre combina distintes àrees biomèdiques amb la finalitat de crear un ambient multidisciplinari on les patologies són estudiades des de diferents perspectives.

Només aplegar ens van donar una xerrada explicant-nos breument les activitats que es realitzen a aquest centre i a altres del CSIC de la Comunitat Valenciana.

El primer laboratori que vam visitar va ser un en el que investigaven sobre les malalties neurodegeneratives amb un cuc nomenat C. elegans, que s’utilitza per estudiar les connexions entre les neurones, ja que tenen moltes menys neurones que l’ésser humà i és molt més fàcil treballar amb els seus cervells que amb els nostres, a més es desenvolupen molt més ràpid perquè només viuen tres dies. Aquest cuc té dues classes de neurones,   neurones amb neurotransmissors de dopamina i de serotonina.

Després vam visitar un altre laboratori on es feia la seqüenciació de l’ADN, on ens van explicar el que feien. El notable envelliment de la població en societats desenvolupades aporta només el que aquelles malalties lligades a l’edat tinguen una prevalença cada volta major. Entre aquestes resulten especialment rellevants aquelles que afecten el sistema nerviós central. Utilitzaven tècniques com la PCR i l’electroforesi. La PCR és una tècnica de laboratori que permet amplificar petits fragments d’ADN per a identificar gèrmens microscòpics que causen malalties.

L’electroforesi és una tècnica habitual en el laboratori clínic. Permet separar espècies químiques (àcids nucleics o proteïnes) al llarg del camp elèctric en funció de la seua mida i de la seua càrrega elèctrica.

 

Més tard anar a una sala on hi havia dos microscopis electrònics, un que utilitzava rajos laser (valorat en mig milió d’euros), que permetia veure clarament la forma de les mitocòndries cel·lulars, i un altre microscopi un poc menys potent, que també permetia veure els nuclis cel·lulars i altres orgànuls però amb menys resolució que el primer.

 

Finalment vam visitar una sala on hi havia molts ordinadors i ens vam ensenyar un vídeo on ens explicaren que és la cristal·lització. La cristal·lització és un procés químic pel qual a partir d’un gas, un líquid o una dissolució, els ions, àtoms o molècules estableixen enllaços entre ells.

Amb aquest mètode podien estudiar l’estructura de proteïnes i trobar mutacions que provocarien malalties.

Durant la nostra visita ens van tractar molt bé i vam aprendre com es treballa en un laboratori i com es realitza la investigació científica en el camp de la biomedicina.

Com a conclusió final de la nostra visita a l’IBV, podem afirmar que allí es realitza un treball d’investigació i de recerca d’informació molt important per intentar previndre algunes malalties. Ens va resultar molt interessant.

 

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*